Türkiye'nin Lider Helal Kesim Adak Servisi. Detaylı bilgi ve hizmet alımı için hemen arayın 0(538) 234 30 98

Konya Merinosu Irkı ve özellikleri

Konya Merinosu Irkı ve özellikleri

Karaman koyunu, Anadolu’ da yetiştirilen bir koyun ırkıdır. Daha Fazla Bilgi ve Adaklık Hizmeti İçin Konya Kon Adakçısı olarak bize 7/24 Ulaşabilirsiniz.

Karaman Koyunu Konya'da Adakçı. konya Adaklık Hizmeti İçin Bizleri Arayabilirsiniz.

7/24 Konya'da Adakçı : 0(538) 234 30 98

 

Karaman koyunu Anadolu’da yetiştiği bölgeye ve rengine göre ikiye ayrılmaktadır. Bunlar;

1- Akkaraman Koyunu

2- Morkaraman Koyunu

1- Akkaraman Koyunu:

Akkaraman koyunu İç Anadolu Bölgemizde yetiştirilmektedir. Vücudu genel olarak beyaz yapağı ile kaplıdır. Baş kısmı ve ayaklar siyah renklidir. Yağlı kuyruklu bir koyun ırkıdır.

Akkaraman Koyununun Verim Özellikleri:

Akkaraman koyunu küçük yapılı koyun ırklarındandır. Ergin dişilerde canlı ağırlık 45-50 kg. ortalamasındadır. Erkekler ise 55-65 kg canlı ağırlık ortalamasına sahiptir. Et randımanı % 48 ortalamasındadır.

Akkaraman koyun bir laktasyonda 50-60 lt. süt vermektedir. Bu verim meranın vasfına göre değişebilir. Sütteki yağ oranı % 5-6 civarındadır.

Akkaraman koyunda döl verimi %100 civarındadır. Buda iyi bakım yapılması sonucu elde edilir. Yetişkin bir dişi koyun yılda bir kuzu verme anlamına gelmektedir.

Akkaraman koyununun yapağı verimi de yılda 1,5-2 kg civarında oluşmaktadır.

Akkaraman koyun Anadolu’ya adaptasyon sağlama açısından birçok yabancı koyun ırkı ile melezleme yapılmıştır. Bir çoğundan da başarılı sonuçlar alınmıştır. Bunlardan en önemlisi de Konya merinosudur. Halen bu çalışmalar devam etmektedir.

2- Morkaraman Koyunu:

Morkaraman koyunu Doğu Anadolu bölgemizde yetiştirilmekte olan bir koyun ırkıdır. Bütün koyunlarda kızıl mor renk hakimdir. Bundan dolayı da morkaraman ismiyle anılmaktadır.

Morkaraman, akkaraman koyununa göre vücut yapısı biraz iricedir. Erkek koyunlar besiye elverişli olmalarından dolayı ülkemizde en çok besiye alınan koyun ırkları arasındadır. Diğer koyun ırklarına göre hastalıklara dirençleri yüksektir.

Morkaraman Koyunun Verim Özellikleri:

Ergin dişi koyunlarda canlı ağırlık 50-60 kg ortalamasında, erkekler ise 60-70 kg civarındadır. Et randımanı % 52 civarındadır

Morkaraman damızlık bir koyun bir laktasyon döneminde 50-60 litre süt vermektedir. Sütteki yağ oranı % 5-6 civarındadır.

Morkaraman koyunlarda diğer koyun ırklarına göre döl verimi düşüktür. Kuzulama ortalaması iyi bakımla % 90 civarında olmaktadır.

Morkaraman koyunlarda yapağı verimi yıllık 2-2,5 kg ortalama yapağı vermektedir.

Karaman koyunu ülkemiz, koyun varlığının çoğunluğunu oluşturmaktadır. Anadolu’ya adepte olmuş bu koyun ırkı yukarıda belirtmiş olduğumuz gibi birçok yabancı koyun ırkı ile melezleme imkanıda yaratmaktadır.


YOL TARİFİ

WHATSAPP

ARA
Load Time (S) : 0.007036